Ajankohtaista

Puhdas vesi ja jätevesi ovat kaupungin ydintoimintaa

Share |

Sunnuntai 31.1.2021


Mikkelin kaupunginvaltuustossa keskusteltiin vesiasioista ensimmäisen kerran vuonna 1876, koska kaupungin kaivo oli saastunut. Mikkelin alkuvuosina valtuuston ensimmäisiä isoja päätöksiä oli vesijohtoverkoston ja vesilaitoksen aikaansaaminen. Kaupunkia kohtasi tuolloin "onnenpotku", kun valtio korvasi kasarmialueen käytöstä 346 750 markkaa. Summaa käytettiin vesijohtoverkostojen rakentamiseen.

1960-luvulla aikaansaatiin jäteveden puhdistamo Kenkäveronniemeen. Vuonna 2021 Kenkäveronniemen jätevedenpuhdistamon toiminta korvataan uudella Metsä-Sairilan kalliopuhdistamolla. Puhdistamon arvioitu hinta on noussut alkuperäisestä 45 miljoonasta noin 75 miljoonaan euroon.

Koko Mikkelin kaupungin olemassaolon ajan vesi on ollut kaupungin ydintoimintaa ja sitä se on yhä. Häiriö puhtaan veden tuottamisessa ja jäteveden puhdistamisessa vaikuttaa välittömästi kaupungin asukkaiden ja yritysten arkeen. Mikkelin kaupunginvaltuuston edellisessä kokouksessa oli kaksi tärkeää pykälää liittyen vesilaitokseen.

Vesilaitoksesta tehtiin sisäisen tarkastuksen raportti 30 miljoonalla eurolla ylittyneestä rakennushankkeesta. SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Satu Taavitsainen teki muutosesityksen, että kaupunginvaltuusto edellyttää, että tarkastuslautakunta selvittää valtuustolle millä taholla on vastuu 30 miljoonan euron ylittymisestä ja että kaupunginhallitus valmistelee valtuustolle selkeän yksityiskohtaisen esityksen, kuinka rakennushankkeissa kokonaiskustannusten määrästä ja talousseurannasta aiotaan antaa luottamushenkilöille johdonmukaista ja ennakoivaa sekä sisällöltään oikeaa tietoa. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti esityksen. Kiitos yhteistyöstä kaikille ryhmille!

Toisena asiana oli jätevedenpuhdistamojen toiminnan ulkoistaminen. Vesilaitoksen johtokunta ja kaupunginhallitus esittivät ulkoistamista. SDP:n valtuustoryhmän kokouksessa ei pidetty hyvänä ydintoiminnan ulkoistamista ja nähtiin myös, ettei kaupunginhallitus ole toiminut menettelyssään oikein alkaessaan kilpailuttaa yrityksiä ennen kuin valtuusto on edes tehnyt ulkoistamisesta päätöstä. Näin hallitus ikään kuin pystyi pakottamaan valtuutettuja sillä, että jos ei ulkoistusta hyväksytä, aiheutuisi kaupungille ehkä vahingonkorvausvastuuta.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Taavitsainen esitti valtuustossa, että Mikkelin kaupungin jätevedenpuhdistamojen operointia ja kunnossapitopalveluja ei hankita ulkopuoliselta taholta, vaan työ tehdään kaupungin omana työnä. Tätä hän perusteli mm. sillä, että oman työn kustannuksista ei ole esitetty mitään laskelmaa, eikä kaupunkilaisilta kerättäviä vesimaksuja voi käyttää yritystoiminnan kehittämiseen, vaan vesimaksut on käytettävä perustehtävään. Ydintoimintojen osaaminen on oltava kaupungin käsissä, eikä monopolitoiminnan osaamista kannata antaa ulkopuolelle, jolloin tästä tulee riskiriippuvuussuhde.

Tästä käytiin äänestys, jossa jätevedenpuhdistamojen ulkoistaminen voitti. Oman työn puolesta äänestivät SDP:n Satu Taavitsainen, Raine Lehkonen, Ulla Leskinen, Jaana Vartiainen, Jenni Tissari, Petri Tikkanen, Marita Hokkanen ja perussuomalaisten Raimo Heinänen ja Jussi Marttinen.

Näin kaupungin 100 prosenttisesti omistaman vesilaitoksen toiminnasta jäteveden puhdistaminen päätettiin ulkoistaa yrityksen hoidettavaksi. Yli sadan vuoden oman toiminnan ajanjakso päättyi ja aika näyttää mitä tulee tapahtumaan.


Kommentit

28.10.2021 13.13  Antero Haapaniemi

Kiitos erittäin informatiivisesta postauksesta kaupungin jätevesijärjestelmistä. Olen juuri tutkinut jätevedenpuhdistamojemme järjestelmiä ja kiinnostaisi tietää, kuinka paljon rahaa käytetään puhtaaseen veteen. Miltäköhän asiat näyttävät tulevaisuudessa ulkoistamisen myötä?

29.7.2022 11.11  Joa

Jätevesijärjestelmät ja niiden kaikkien osien toiminta, kuten keskitysrenkaiden ja muiden komponenttien on tärkeää, että kokonaisuus toimii hyvin. Myös haja-asutusalueen jätevedet on tärkeää käsitellä asianmukaisesti, kuten me olemme aina pyrkineet mökillämme tekemään. Hyvä tietää, että Mikkelissä kunnossapitopalvelut säilyvät kaupungin omana työnä.
https://www.vevi.fi/keskittamisrenkaat.htm


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini