Ajankohtaista

Etelä-Savon Energia on pidettävä kaupungin omistuksessa

Share |

Torstai 14.1.2021


SDP:n Mikkelin valtuustoryhmä käsitteli 10.1.2021 ryhmäkokouksessaan Mikkelin kaupungin energiaomistusjärjestelyä. SDP:n valtuustoryhmä ei kannata Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) vähemmistöosuuden myyntiä. ESE tulee pitää kaupungin 100 prosenttisessa omistuksessa.

Sen sijaan SDP:n valtuustoryhmä hyväksyy energiatyöryhmän suosituksen mukaisesti Suur-Savon Sähkö Oy:n (SSS) osakeomistuksen uudelleenjärjestelyt luotettavan pääomasijoittajan kanssa. Kaupunki omistaa 14 prosenttia SSS:n osakkeista. Valtuustoryhmämme haluaa, että kaupunki käynnistää heti keskustelut ja neuvottelut järjestelyn aikaansaamiseksi. Sijoittajan valinnassa pitää olla pää kylmänä ja perustaa se faktoihin.

Vuosilta 2018 ja 2019 kaupungin taseeseen muodostuneet 42,2 miljoonan euron alijäämät ovat pääosin kertyneet Essoten sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntalaskutuksen ja Otavian nettilukion valtionosuuden keskeytyksen ja takaisinperinnän takia. Essoten isoille kuntalaskutuksille ei Mikkeli ole mahtanut mitään. Ihmiset sairastuvat ja vanhenevat tarviten laadukasta hoitoa, hoivaa ja huolenpitoa. Emme syyllistä Essotea tilanteesta.

Suomen oikeusjärjestystä tulee noudattaa ja kuntalain mukaan Mikkelin tulee kattaa alijäämät vuoden 2023 loppuun mennessä. Tähän lain velvoittavuuteen ei ole mitään pakotietä. Valtiolta ei ole tulossa helpotuksia kaupungin alijäämien kattamiseen ja jokaisen tulee tiedostaa tämä ja perustaa ajattelunsa tosiasioille. Kaupunki on vakavassa päätöksentekotilanteessa. Vastuullista kuntataloudenhoitoa on esittää ratkaisu tilanteesta eteenpäin pääsemiseksi.

SDP ei näe mahdollisena saada käyttötaloudesta 42,2 miljoonan euron leikkauksia kolmen vuoden aikana. Se olisi erittäin tuhoisaa kaupunkilaisten peruspalveluille, kuten varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laadulle, sekä kulttuuri-, nuoriso-, kirjasto-, liikunta- ja työllisyyspalveluille. Näistä pitäisi leikata 14 miljoonaa euroa joka vuosi, mikä käytännössä tarkoittaisi kaikkien ei-lakisääteisten palveluiden lakkauttamista ja lakisääteisten tason rajua laskua.

Tietenkin SSS:n osakeomistuksen uudelleenjärjestelyn jälkeen on huolehdittava vastuullisesti kuntataloudesta vahtien, ettei alijäämää pääse enää kertymään.

Haluan muistuttaa 10 vuotta sitten päätöksenteossa olleesta ESE:n ja SSS:n fuusio-hankkeesta, jossa Mikkeli olisi käytännössä ilmaiseksi antanut ESE:n ja verkko-omaisuuden SSS:lle.

Luojan kiitos, että muutosesitykseni tuolloin voitti. Me vastaan äänestäneet pelastimme kaupungin satojen miljoonien eurojen arvoisen omaisuuden, omat sähkö- ja kaukolämpöverkot.

Edelleenkin ESE:stä luopuminen ja tuo fuusioratkaisu olisi kaupungin ja asukkaidemme edun vastainen.

Satu Taavitsainen
SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja
Kaupunginvaltuutettu
Puheenjohtaja, Mikkelin Sosialidemokraatit ry

Avainsanat: kuntavaalit, sdp, mikkeli, ese


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini